De Carrière 

De start
Met de beginnende carrière bij defensie heb je veel te maken met veiligheid. Je wordt veel getraind, en geschoold. Dit heeft natuurlijk heel veel te maken met veiligheid. Uiteraard heb je als 18 jaar menneke hier geen goed besef van. Natuurlijk snapt iedereen dat je een wapen nooit op iemand mag richten, en dit onveilig is. Toch wordt je wel geleerd om dit te doen, op een verantwoorde en veilige manier.  Maar het besef hebben van al die eindeloze herhalingen en training om je scherp te houden op de meest onmogelijk momenten. Dat besef krijg je pas later als je weer wat levenservaring rijker bent. Wat het zeker te maken heeft met veiligheid.

Doorstart maken
Na 7 jaar defensie is er een een moeilijke start geweest in burgermaatschappij, met wat ik zal gaan doen als ik groot ben? Vanuit defensie heb ik wel veel verschillende opleidingen gehad, waaronder tot mobiele kraanmachinist. Helaas lagen de banen op dat moment niet voor het oprapen, want de bouwputten en alles lagen stil. Gelukkig mocht ik aan de gang als monteur/operator bij een bedrijf in de mest verwerking. Alles ging hier, maar behalve veilig. Krachtstroom die af en toe ergens oversloeg, werken met gevaarlijke stoffen waar je geen weet van hebt, tot het werken in een gesloten mestmixers. Gelukkig is de boer 1 keer heel boos geworden, toen we een besloten ruimte van mest hadden betreden. (nu begrijp ik ook heel goed waarom) uiteindelijk ook goed ziek geworden voor 2 jaar door met het werken van de stoffen. Ja hier en daar was wel iets aan veiligheid gedaan. Maar al zou ik het toen hebben beken met de veiligheidsbril van nu, dan had ik alles direct op slot gedaan. Mijn werkgever van die tijd zou zich kapot moeten schamen van wat er allemaal mis had kunnen gaan op de erf van die onschuldige boer.

Herstart en herpakken
Na herstel van mijn lichaam was het tijd om de draad weer flink op te pakken. Ik ben toen begonnen bij een bedrijf die groente verwerkte als assistent hoofd technische dienst. Uiteraard was hier ook niet alles veilig te noemen. Maar hele stukken veiliger dan bij de mestverwerker. Als ik er nu erop terug kijk zouden hier en daar wel het een ander verbeterd mogen worden, maar achter af lullen is natuurlijk makkelijk.  Na een jaar was het door een blessure niet meer mogelijk om te kunnen werken bij de groenten verwerker. Iets met een gladde vloer en een slechte knie.

Terug naar start
Vrijwel direct kon ik al aan de gang als technisch dienst medewerker bij een bedrijf in de schoonste slangen van Nederland. Hier ben begon mijn vogelvlucht met de kennis in veiligheid. Ik werd een soort afvoerputje voor wat anderen minder interesseert, en mij heel veel;

  1. BHV-organisatie opstarten
  2. Regelen en organiseren van de RI&E
  3. Preventie medeweker
  4. BMI-beheerder

Als één van de medewerkers vanaf onder de 60 medewerkers werkzaam bij de firma. Vond k dit vanzelf sprekend een van de mooie kansen om aan te pakken. Na alles georganiseerd te hebben naast mijn standaard werkzaamheden als enigste in de TD en Facility. Werd er me ook gevraagd om het een en ander mee op te zetten met een verbouwing. Hierbij kwam mijn veiligheidsbril ook zeer goed van pas, wat uiteindelijk er naar resulteerde dat ik ook grotere verbouwingen kon gaan begeleiden als projectleider. Het gevolg hiervan was wel dat ik veel in de veiligheid ben gaan doen. Want alles moet natuurlijk aan alle wetten, NEN normen en Iso-regels voldoen.  Ik bedoel dan ook van alles;

  1. gebouwen (gebouwenbesluit 2012)
  2. gedragsregels
  3. procesbeschrijvingen
  4. Externe veiligheid

Inmiddels is het bedrijf na 6 jaar dat ik er begon te werken, uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 250 medewerkers. Met allerlei verschillende nationaliteiten maakt het ook een mooie uitdaging om te zorgen dat iedereen normen rondom veiligheid begrijpt. Hierbij is de opleiding Hoofd-BHV ook zeker van pas gekomen om ook de ruim 20 bhv-ers voldoende hier op getraind te hebben en te houden. Je zou toch mee maken dat een medewerker je niet begrijpt, en zo een gevaarlijke situatie inloopt.
Mijn ervaring is inmiddels wel dat het makkelijker om een operator te vertellen waarom hij veilig moet werken. Dan bepaalde type managers te vertellen dat ze aan de veiligheid moeten voldoen. Want als manager ben je natuurlijk stekker met je lange tenen, dan een veiligheidsschoen S3. Soms heb je die types er tussen zitten. Neemt niet weg, dat ook zo een manager uiteindelijk wel gehoor geeft. Want daar zit het hem in, veiligheid moet gedragen worden door eenieder. Vanaf de heftruckchauffeur tot de CEO.

OP 1/3 van de Finish 
Inmiddels weer een jaar verder ben ik gestopt met als een medewerker te zijn bij de TD & facility. Nu ben ik volledig gericht op veiligheid voor de firma als HSE-officier. Tevens begonnen met diverse opleidingen zoals; LSO en MVK en hopelijk kan ik er nog een aantal opleidingen pakken in de veiligheid.

Kortom; zowel in de theorie als in de praktijk inmiddels genoeg ervaring opgedaan om een goed en degelijk advies te kunnen geven aan alle werkgevers. Zo heb ik weer een aantal werkgevers goed kunnen helpen naar een betere werkomgeving. Kijk hiervoor bij mijn klantenbestand.

Ik heb een mooi doel voor ogen om richting de finish te gaan; zie hiervoor mijn Doelstelling